توقف عرضه آهن اسفنجی تا واقعی شدن قیمتها
- توضیحات

دنیای معدن - هفتههای گذشته در چندین نوبت، شاهد متوقف شدن معاملات بورس کالا در زمینه آهن اسفنجی بودیم. این درحالی است که پس از آزاد شدن سقف رقابت در بورس کالا در چند وقت گذشته شاهد افزایش قیمتها به صورت قابل توجهی بودیم و عرضهکنندگان با سقف آزاد دلار ۴۲۰۰ تومانی اجازه معامله در بورس کالا را داشتند.
البته برخی کارشناسان دلایل متوقف شدن آهن اسفنجی در بورس کالا را همچنان واقعی نبودن قیمتها نسبت به بازار آزاد تلقی میکنند و برخی نیز معتقدند که آهن اسفنجی از کیفیت لازم نسبت به گذشته برخوردار نیست.
عرضهکنندگان در انتظار افزایش بیشتر
سیدرضا شهرستانی، عضو هیاتمدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران، درباره متوقف شدن برخی معاملات آهن اسفنجی و شمش فولاد در بورس کالا، عنوان کرد: به هیچ عنوان عرضه نشدن آهن اسفنجی در بورس کالا به دلیل کیفیت نیست. تولیدکنندگان فولاد و انجمن فولاد تلاش بسیاری کردند که سقف رقابت از بورس کالا برای محصولات فولاد برداشته شود، از این رو برای پیش رفتن به سمت رقابت بازتر، قیمتگذاری بر اساس یک فرمول ویژه موردنظر قرار گرفت. شهرستانی در ادامه توضیح داد: در این فرمول یک درصد از نرخ شمش به عنوان مبنای محاسبات نرخ آهن اسفنجی در نظر گرفته شده است. وی افزود: بنابراین همچنان عرضهکنندگان آهن اسفنجی معتقدند در این شرایط باید منتظر ماند که قیمتها واقعی شوند و به مرحله ثبات خود برسند.
وی در ادامه تاکید کرد: تولیدکنندگان در انتظار شفافیت قیمتها در بورس کالا هستند تا بتوانند بر اساس قیمتهای واقعی عرضه داشته باشند. از این رو برای اینکه از سوی سهامداران خود زیر سوال نروند که چرا محصولات شما ارزان به فروش میرود، ترجیح میدهند در شرایط کنونی برای عرضه دست نگه دارند.
این عضو هیاتمدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران در ادامه خاطرنشان کرد: البته در چند وقت گذشته شاهد بودیم که انواع محصولات مختلف در زنجیره فولاد شامل آهن اسفنجی و شمش بارها وارد بورس کالا شد اما عرضه آن متوقف و معاملات آن کنسل شد.
شهرستانی با اشاره به روند صعودی بهای دلار و تاثیر آن بر معاملات بورس کالا عنوان کرد: روند افزایش نرخ دلار که این روزها نه تنها روز به روز بلکه ساعت به ساعت در حال افزایش است، روی معاملات در بورس کالا تاثیرگذار بوده و با وجود برداشته شدن سقف رقابت، عرضهکنندگان هنوز ترجیح میدهند دست نگه دارند و عرضهای نداشته باشند.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا با برداشته شدن سقف رقابت، نرخ انواع محصولات فولادی به بهای خود نزدیک شده، عنوان کرد: با برداشته شدن سقف رقابت تا حدی قیمتها تعدیل شده اما هنوز واقعی نشده است، البته به این دلیل چنین سیاستی را در پیش گرفتهاند که افزایش جهشگونه قیمتها به صورت ناگهانی فشاری بر بازار وارد نکند.
این عضو هیاتمدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران در ادامه خاطرنشان کرد: فرمولهایی را تعیین کردهاند که برای مثال نرخ جدید عرضه باید بر اساس میانگین ۴ نرخ قبلی تعیین شود. البته این فرمول نیز مشکلات خودش را دارد و اشتباه محض است چراکه شاهد هستیم لحظه به لحظه قیمتها در حال افزایش است. از این رو در یکی دو ماه آینده ممکن است قیمتها مشخص شوند و زمانی که کمکم افزایش یافتند به مرحله ثبات خواهند رسید. از این رو زنجیره به صورت واقعی عرضه میشود.
شهرستانی همچنین در پاسخ به این پرسش که درحالحاضر با چه قیمتی بر مبنای دلار، محصولات فولادی در بورس کالا معامله میشوند، عنوان کرد: بسته به کالاهای مختلف قیمتهای مختلفی وجود دارد، اما شمش و آهن اسفنجی با دلار ۷۵۰۰ تا ۸۵۰۰ تومان در حال معامله است.
دلایل توقف معاملات آهن اسفنجی در بورس کالا
تقی ممتازان، معاون فروش و بازاریابی فولاد کاوه جنوب کیش نیز درباره دلایل قفل شدن معامله آهن اسفنجی در بورس کالا عنوان کرد: متاسفانه برای چندمین بار آهن اسفنجی در بورس کالا معامله نشد و این موضوع لطمه و خسارت زیادی به شرکت خواهد زد.
وی به دلیل قفل شدن معامله آهن اسفنجی در بورس کالا اشاره کرد و گفت: هماکنون خریداران عمده آهن اسفنجی در بورس کالا تولیدکنندگان شمش القایی هستند که این دسته از تولیدکنندگان بر اساس شیوهنامه وزارت صنعت، معدن و تجارت و بورس در صورت عرضه ۷۵درصد شمش در بورس کالا امکان خرید آهن اسفنجی را دارند، اما متاسفانه شمش القایی از کیفیت مطلوبی برخوردار نیست و بورس، مجوز عرضه به آنها نمیدهد که این مهم سبب شده تا امکان ورود این دسته از خریداران آهن اسفنجی از بورس کالا فراهم نشود.
ممتازان خاطرنشان کرد: از طرف دیگر آهن اسفنجی محصولی است که اگر فوری مصرف نشود، کیفیت و کارایی خود را از دست میدهد و این مهم ضرر جبرانناپذیری به تولیدکننده تحمیل خواهد کرد.
وی گفت: دولت باید تولیدکنندگان میلگرد خصوصی را مجبور به عرضه در بورس کالا کند، چراکه هماکنون این دسته از تولیدکنندگان با خرید شمش و تبدیل آن به محصولات طویل، سود زیادی کسب میکنند.
ممتازان افزود: برخی تولیدکنندگان فولاد اعتقاد دارند که نباید آهن اسفنجی صادر شود در صورتی که هماکنون تعداد مشتریان خرید این کالا در داخل محدود شده و امکان صادرات آن باید فراهم شود.
دیدگاه خود را برای ما بنویسید...